Het is alweer het einde van het jaar; het perfecte moment om je rot te voelen over hoe veel je gedaan hebt gekregen in 2016. Geen zorgen, je bent niet alleen. Het is niet makkelijk een creatieve of artistieke droom na te jagen, en waarschijnlijk zijn je benen moe van het rennen. Laten dus even rustig gaan zitten en bedenken hoe we de dingen misschien iets beter kunnen aanpakken in 2017. Een paar maand geleden heb ik een paar regels voor mezelf gezet om meer werk af te krijgen en geïnspireerd te blijven. Ze hebben tot nu toe erg geholpen dus het leek me leuk om ze met jullie te delen. Als nu iemand je weer vraagt of je nog goede voornemens hebt, hoef je niet maar snel wat te verzinnen en je schuldig te voelen dat je er geen hebt, je hebt er zelfs tien.
Meer slaap, minder tijd in bed
Als er iets je creativiteit in de weg staat, dan is het wel een gebrek aan energie. Ik had mezelf een ritme aangewend waarbij ik pas erg laat ging slapen (mede om te compenseren dat ik de hele dag niks had gedaan), daardoor kwam ik helaas ook maar zelden voor 11 uur mijn nest uit. Mijn bed was mijn beste vriend. Als ik vond dat ik een pauze had verdient of gefrustreerd was dat iets niet lukte, kroop ik mijn bed in en keek tv. Als je daar eenmaal warm, opgekruld ligt en TLC een of andere marathon uitzendt, is het moeilijk er weer weg te komen. “Alleen even één aflevering” verandert al snel in twee seizoenen. Nou zou ik je graag vertellen dat de ochtend een magisch tijd is. Dat je goed uitgerust ontwaakt en terwijl je je uitrekt je hartelijk wordt begroet door de geur van verse croissants, terwijl je in de verte je je buurvrouw zachtjes en lieflijk hoort zingen dan moet ik je teleurstellen. Maar we leven niet in een Disney film.Waarschijnlijk trap je het liefst je wekker kapot, ziet de wereld er grijs uit en hoor je op de achtergrond auto’s toeteren. Ondanks dat ik alles behalve een ochtendmens ben, is de ochtend toch een van de meest productieve momenten van mijn dag geworden.
Meer artymuziek, minder party muziek
Natuurlijk is het ontzettend belangrijk om af en toe even op te staan van je bureau en een kleine twerk sessie doen op je favo Beyoncé nummer. Maar hoe bevredigend dit ook moge zijn, het is waarschijnlijk niet soundtrack waar je een van je grote ideeën op bedenkt. Om je artistiek vermogen een handje te helpen zou ik daarom aanmoedigen de top 40 zooi een beetje te ontwijken, en muziek met iets meer diepte op te zetten. Wees niet bang, een beetje emo doen mag. Laten we even de gekwelde kunstenaar uithangen en kijken waar het ons brengt. Gedimd licht en regen tegen je zolderraam zijn een pré. Geen idee wat je kunt luisteren? Als ik een beetje weg wil dromen luister ik naar Dry the River, Death Cab for Cutie of Sufjan Stevens. Een andere goede optie zijn de “focus” playlists op Spotify. Een echte redder in nood wanneer je net zo makkelijk afgeleid bent als ik, en jezelf betrapt op het categoriseren van je vellen katten stickers in plaats van je werk af te maken. Als ik creatief-dood werk moet doen (bijvoorbeeld haren wegphotoshoppen), zet ik meestal een podcast (als deze) op om het leven wat minder leeg te doen lijken. Ik heb geen huisdier, maar als je dat wel hebt kun je daar ook tegen praten. Niks is beter dan een goed gesprek met een pluizige vriend.
Meer gesprekken, minder Emoijs
Begrijp me niet verkeerd, ik weet dat Emoijs meer kunnen zeggen dan woorden ooit zullen kunnen uitdrukken. Je komt bijna overal mee weg als je je zin maar afsluit met het sassy dansende vrouwtje. Maar ik probeer meer echte real-life gesprekken te hebben met mijn vrienden. Spreek gewoon af, zorg voor wat kaarslicht, bier en goede muziek, en voordat je het weet heb je een diepgaand gesprek. Ik probeer ook de mensen die ik ken wat meer te betrekken bij de projecten waar ik aan werk. Het is eng maar het is goed om te kijken of iemand van buitenaf je werk op dezelfde manier interpreteert als jij. Uiteindelijk maak je het werk niet alleen voor jezelf, het zou mooi zijn als anderen er ook wat uit konden halen. Daarnaast kan het perspectief van iemand anders erg helpen als je het gevoel hebt dat je vastloopt. Als het bier op is en je weer alleen thuis zit, voeg dat alsjeblieft wel wat Emoijs toe aan je welterusten-appje om de balans weer een beetje te herstellen. Bij voorkeur dat verdachte donkere maantje. Oh, en een paar hartjes, iedereen kan wat liefde gebruiken.
Meer koffie, minder bier
Ik heb een aantal jaar in de horeca gewerkt om rond te komen tijdens en na mijn studie. Daar heb ik nogal snel geleerd te houden van bier. Bier kan zeker een van je beste vrienden zijn, maar soms is het nodig wat grenzen te stellen in jullie vriendschap. Één biertje verandert als snel in vijf en dan is de kans groot dat je daarna niet meer braaf naar huis gaat om je werk af te maken, zoals je jezelf zo plechtig had beloofd. Bovendien is het ook niet heel waarschijnlijk dan je die dag erna enthousiast uit bed springt, klaar om datgene af te maken dat je nu al zo vaak hebt uitgesteld. Dus misschien is het beter om die biertjes te bewaren voor die eerder genoemde avonden met goede gesprekken en de rest van de dagen door te komen op koffie. Zoals ik al eerder noemde heb ik niet een lange spanningsboog, dus ik neem veel koffie pauzes. Ik heb zelf geen koffieapparaat dus ik ga meestal ergens koffie halen. Dan ben ik in ieder geval eventjes buiten, dat leid af van waar ik mee bezig was. Als ik terug kom kan ik meestal weer verder gaan met een leeg hoofd, en mijn vingertjes om een warme kop optimisme gevouwen.
Meer filmhuis, minder tv
Als je creatief werk doet, is het goed om je te omgeven met dingen die je fantasie een beetje prikkelen. Ik ben gek op domme tv programma’s kijken, maar het is niet heel waarschijnlijk dat ze je zullen inspireren tot een meesterwerk. Gelukkig is er genoeg beeldmateriaal te vinden dat je wel tot nieuwe ideeën kan brengen. Er zijn staan wat goede titels in de “filmhuis” categorie van Netflix, en er zijn op internet talloze lijsten te vinden waar filmfanaten uitgebreid meesterwerken opsommen. Wat ik ook graag doe is documentaires kijken, en dan vooral over kunst of filosofie. Ik weet dat ik nu klink als een pretentieuze hipster, maar het is in ieder geval een stuk makkelijker dan het lezen van ingewikkelde boeken over hetzelfde onderwerp. Je kunt gewoon slimmer worden terwijl je op de bank zit taart te eten. Als je dat niet fantastisch vind klinken dan weet ik het ook niet meer. Misschien twee taarten.
Meer donuts
Kop op, je probeert het te maken in een creatief vak! Dat is niet makkelijk. Jij en je artistieke ziel verdienen een medaille en traktatie! Meerdere traktaties! Wie weet geeft de suiker je misschien net dat beetje extra energie dat je nodig hebt om door te zetten. En die kleine hageltjes bovenop? Dat is misschien het dichtste bij feeënstof dat we kunnen komen in onze wereld.
Meer lezen, minder scrollen
Een groot deel van creatief kunnen denken, heeft te maken met dingen vanuit verschillende perspectieven kunnen bekijken. Boeken zijn een geweldige deur naar een andere wereld. Je kijkt even door de ogen van iemand anders en moet zelf invullen hoe die wereld er precies uitziet. Als je liever naar plaatjes kijkt, zijn er super veel mooie boeken over verschillende disciplines in onze beeldcultuur, die je enorm kunnen inspireren. Boeken gaan vaak een stuk dieper op een onderwerp in dan andere media dat doen. Je kunt er lekker in verdwalen. Los van de kennis die je op kunt doen, is het ook goed om jezelf af en toe de rust te geven die een goed boek je kan brengen. Leg gewoon even je telefoon weg, zet wat thee, leen iemands kat en grijp een boek. Daar kunnen alleen maar mooie dingen van komen.
Meer wandelen, minder afsnijden
Dit wordt de derde keer dat ik het zeg, maar ik heb geen lange spanningsboog. Ik kan maximaal iets van drie uur achterelkaar doorwerken. Daarna moet ik echt even wat anders gaan doen. Pauzes zijn erg belangrijk, maar als je aan iets werkt dat je volle creatieve vermogen vereist, wil je niet riskeren je concentratie te breken door je op totaal iets anders te focussen. Om dit te voorkomen ga ik als ik er doorheen zit even wandelen. Vooral na het avondeten krijg ik mezelf moeilijk zo ver weer verder te werken. Dan ga ik dus ook even naar buiten. Ik weet dat ik nu klink als een oud vrouwtje dat graag een wandelingetje maakt na haar bordje boerenkool, maar het helpt echt. Het wandelen combineer ik graag met een paar eerder genoemde voornemens. Ik haal koffie to go, luister naar mijn favoriete muziek en loop gewoon de richting uit die mij op dat moment het meest trekt. Het maakt je hoofd een beetje leeg, zo maak je weer ruimte vrij voor magie. Voor een extra boost mag je de donuts met magische hagel ook aan dit ritueel toevoegen.
Meer musea, minder winkelcentra
Het is leuk om te geloven dat we onze goede ideeën slechts aan ons eigen meesterlijke brein hebben te danken, maar niks is minder waar. Niks komt nergens vandaan en inspiratie kan je overal in vinden. Één plek waar je bijna verzekerd bent van inspiratie is het museum. Door te kijken wat anderen gemaakt hebben kun je soms op onverwachte ideeën komen. Je bent hier ook eerder geneigd wat langer naar iets te kijken, inplaats van er vluchtig langs te scrollen. Ben je niks inspirerend tegengekomen? Dat is niet erg. Dan loop je waarschijnlijk dat museum uit nog vastberadener om de wereld te laten zien hoe écht goed werk eruit ziet. Een kaartje voor een museum is ook een stuk goedkoper dan een paar nieuwe schoenen, dus dat is ook leuk.
Meer schetsboek, minder Macbook
Computers zijn natuurlijk een fantastisch uitvinding en ik ben er zeker in hoge mate afhankelijk van ze geworden. Desondanks moeten we de kracht van dat goede oude power couple pen en papier niet onderschatten. Ik probeer dan ook om altijd mijn schetsboek mee te nemen als ik ergens naar toe ga. Mocht ik dan opeens ideeën krijgen, dan kan ik ze meteen uitschetsen. Het is een goede manier om te testen of dat idee in je hoofd, ook wel vertaald naar een beeld. Zo heb je een goed startpunt om je idee verder te ontwikkelen. Het is ook prettig al je ideeën ergens opgeslagen te hebben; zo word je schetsboek al snel een schatkist vol met ideeën waar je later op kan terugkomen. Ik noemde eerder dat sommige voornemens goed te combineren waren, wandelen en schetsen is hier niet een van.
Een gezond, gelukkig en productief 2017 gewenst iedereen!
Op de hoogte blijven van nieuwe blogs?
Volg me op Facebook of Instagram